Jesenná regeneračná polievka

Obdobie dažďov, soplíkov a jesennej únavy je tu. Prečo vlastne na jeseň únava prichádza? Naše telo a energia šli celé leto na plné obrátky a raz sa každá baterka začne vybíjať. No príroda nám aj v tomto období ponúka presne to, čo potrebujeme. Koreňová zelenina ukrýva množstvo vitamínov, napríklad silný antioxidant vitamín A, minerálov, ktorých sme v lete veľa vypotili a karbohydrátov, ktoré nám dobijú baterky. Prijímať ju vo forme krémových polievok je skvelý spôsob, ako zároveň telo ohriať, hydratovať a zamaskovať do jedla aj zopár regeneračných “žolikov”. Navyše si naše polievočky všetci veľmi chválite, tak bolo načase prezradiť tajný recept aspoň na jednu z nich 😉

soup 1.jpg

 

Na 4 porcie si pripravte:
5 stredne veľkých kusov ľubovoľnej koreňovej zeleniny (odporúčame mrkvu alebo cviklu v prevahe, petržlen či pastinák dávame vždy v menšom pomere)
4 dcl vody
5 dcl mlieka (obyčajné alebo mandľové)
2 kopcovité lyžice kokosového tuku
2 väčšie korene čerstvej kurkumy 
čierne a zelené korenie, muškátový kvet, mletý koriander, čiernu soľ, soľ

alternatívne aj čerstvý zázvor

soup 2.jpg

Kurkuma je jeden z malých zázrakov matky prírody a nemala by chýbať v kuchyni každého pokročilého kuchtíka či športovca. Má totiž silné protizápalové a antibakteriálne účinky, ktoré sa vyrovnajú mnohým liekom modernej medicíny. Po namáhavom aktívnom lete pomôže zregenerovať nielen svaly, úpony, ale aj nervovú sústavu a trávenie. Ak nemáte čerstvý koreň, použite sušený mletý. Zohnať ho však nie je problém – kedykoľvek ho dostanete už aj v našich “červených” supermarketoch.

Macis alebo muškátový kvet má antibakteriálne účinky na trávenie, čím podporuje imunitu. Navyše má aj jemne povzbudivé účinky, takže jesennej depke nedáme šancu.

V prípade, že na vás už doľahol chlad a máte pocit, že sa potrebujete zahriať, pridajte aj čerstvý zázvor a kokosový tu zameňte za ghí.

 

Postup:

Koreňovú zeleninu, kurkumu a podľa preferencií aj zázvor ošúpeme a nakrájame na drobno. Čím drobnejšie kúsky nakrájame, tým kratšie sa bude zelenina variť.

V mažiari rozmelieme čierne a zelené korenie s tretinou muškátového kvetu. To, že sa kvet nerozomelie na drobno, nevadí – rozmixuje sa.

 

soup 3.jpg   soup 4.jpg   soup 5.jpg

Do hrnca vložíme 2 kopcovité lyžičky kokosového tuku a nasypeme všetko korenie. S jeho množstvom nešetríme – pamätajte, že nie je len dochucovadlom, ale aj medicínou. Až keď je v hrnci aj korenie, zapneme sporák. Kokosový tuk sa veľmi rýchlo ohreje na vysokú teplotu a dlho sa chladí. Ak by sme korenie vhodili až do rozpáleného tuku, pripálili by sme ho. Keď sa tuk roztopí, korenie za stáleho miešania podusíme ešte asi 30 sekúnd. Na 2 minúty zložíme z plameňa a necháme trochu vychladnúť.

Potom do oleja s korením vložíme zeleninu, posypeme štipkou čiernej soli a 5 minút restujeme. Následne vlejeme vriacu vodu a podľa veľkosti nakrájanej zeleniny varíme ďalších 5-10 min. Ak máme dobrý mixér, zeleninu nerozvaríme do mäkka, aby si zachovala viac vitamínov.

soup 6

Pridáme 2 kávové lyžičky soli, mandľové mlieko a všetko spolu zmixujeme ponorným mixérom do penista. Ak treba, ešte polievku prihrejte, alebo rovno podávajte.

 

My sme si tú našu naservírovali s mätovým pestom a s cuketovými plackami, om-ňom-ňom  :3

soup 01

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

Vytvorené službou WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: