Masala čaj náš milovaný

Odkedy sme objavili masala čaj, na zimu sa tešíme o kúštik viac 😉 Klasický indický masala čaj možno poznáte aj z našich čajovní. Ponúkajú ho pod rôznymi názvami, ako napr. yogi-masala alebo yogi čaj. Je to v mlieku a vode vylúhovaný silný čierny čaj s trochou sladko-pikantného korenia a väčšinou šialene presladený. Ajurvéda tento nápoj miluje pre jeho mnohé priaznivé účinky, ale pripravuje ho trošku ináč – s čajom narába veľmi opatrne vzhľadom na ročné obdobie a v podstate ho používa len na dochutenie, ak vôbec. Sladíme prírodnými cukrami a len veľmi jemne a pracujeme s oveľa väčším množstvom korenia, takže vás zo začiatku môže intenzívna pikantnosť prekvapiť.

masala 02.jpg

 

Ako na to

Pripravíme si na 1 osobu:

1 dcl vody

2 dcl mlieka (ajurvéda preferuje kravské, ale môžete vyskúšať aj mandľové)

1 kopcovitú čajovú lyžičku čierneho čaju Assam (najmenej v spojení s mliekom dráždi trávenie)

1 kopcovitú čajovú lyžičku chai-masala zmesi (recept na našu zmes nájdete nižšie)

1 čajovú lyžičku cukrovej melasy alebo ak nemáte, trstinového cukru

 

masala 03.jpg

 

Postup:

Do hrnca vlejeme a vsypeme všetko okrem sladidla a varíme, až kým sa z hrnca nezačne pariť. Nenecháme dôjsť až do varu! Odstavíme, premiešame a necháme postáť cca 10minút, aby sa éterické oleje z korenia vylúhovali do tuku mlieka. Potom ešte prihrejeme na požadovanú konzumačnú teplotu, zamiešame sladidlo (môžme aj vynechať, ale sladidlo podporuje stráviteľnosť mlieka). Precedíme cez husté sitko a môžme pomaličky popíjať.

 

chai masala.jpg

 

Vlastná chai-masala zmes:

Množstvo korenia záleží aj od vašich možností a toho, na koľko použití dopredu si zmes chcete pripraviť, skúste však zachovať tento pomer:

2 lyžičky sušeného zázvoru  (je dôležité, mať naozaj čerstvo mletý pre jeho štipľavosť)

2 lyžičky čierneho korenia

2 lyžičky kardamómu

1,5 lyžičky feniklu

1 lyžička muškátového orieška

1 lyžička klinčekov

1 lyžička badiánu

My do našej zmesi škoricu vôbec nepoužívame, keď tak ju na ozdobu posypeme navrch.

Je naozaj perfektné, keď je korenie čerstvo mleté – chutí úplne inak. Odporúčame vám preto, skúsiť si ho namlieť sami doma, alebo si kúpiť čerstvo mleté v obchodoch špecializovaných na kvalitné korenie, ako napríklad naše obľúbené Mikori Predávajú aj svoju vlastnú chai-masalu.

 

V Mikori vám korenie čerstvo namelú a úsporne eco-friendly zabalia a pošlú aj s milým odkazom a v našom prípade aj s darčekom ;)
V Mikori vám korenie čerstvo namelú a úsporne eco-friendly zabalia a pošlú aj s milým odkazom a v našom prípade aj s darčekom 😉

 

Blahodárne účinky tohto moku sú kľúčové najmä v zimnom období, kedy nás mlieko krásne premaže, hydratuje a korenie zahreje a potlačí značné chladivé účinky mlieka, čím ho robí stráviteľnejšie (celú problematiku sme si vysvetľovali v tomto článku). No popíjať ho v drobných obmenách môžeme vlastne celý rok. Tu je niekoľko sezónnych opatrení:

V zime sa neodporúča pridávať čierny čaj vôbec – pre jeho vysušujúce a nadúvajúce účinky. Pridajte viac hrejivého korenia – zázvor či muškátový oriešok. V ozaj tuhej zime môžete vodu úplne vynechať.

Na jar vysušujúce účinky čierneho čaju podporia detoxikáciu organizmu a odhlienenie, takže je to obdobie, kedy si môžeme prisypať Assám bez výčitiek. Na mieste je pre podporu detoxu viac čierneho korenia. Ak trpíte hlienmi, pomer mlieka a vody vyrovnajte na 1:1. Ak ste konštitučný typ kapha, na jar pre vás mlieko (ani mandľové) nie je vôbec vhodné.

V lete a na jeseň sme s čiernym čajom opatrní najmä, ak sme prevažne konštitučný typ váta. Pridávajte len na dochutenie. Vo väčšej miere používame sladké korenie ako kardamóm či škorica.

 

Želáme vám krásne zimné rána, kedy vás na srdci pohladí horúci masala čajík popíjaný pri pohľade z okna na zasneženú nádheru.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

Vytvorené službou WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: