Jarná očista – diel 2: Zázračné kitchari

Kitchari [:kičirí:], ajurvédske očistné jedlo, je balzám na všetko 🙂 Prvýkrát sme sa s týmto pokrmom stretli na ajurvédskej klinike v Indickom Rishikeshi, keď Janko dostal veľmi silnú cestovateľskú hnačku a už druhý deň v 40-tkach horúčkach a napriek všemožným liekom prineseným z našej “modernej” Európy, nebol schopný, udržať v sebe ani kúsok sucháru. Ajurvédsky lekár ho vyšetril, zatelefonoval do kuchyne a nariadil im, aby Janko najbližšie 2 dni dostával všetky jedlá len kitchari. Čo-to som už o tomto prívarku vedela, keďže som už začínala s ajurvédskym štúdiom, ale stále som bola neveriaci Tomáš, keď išlo o fakt, že by misa strukovín, silného korenia a veľkého množstva tuku mala pomôcť s hnačkou. Veď to sa predsa úplne prieči všetkému, čo do nás vštepujú doma. Janko však na sebe rád vyskúša nejeden experiment, a tak sme mali možnosť, zažiť magické účinky tohto jedla na vlastnej koži. Skutočne pomohlo nielen rýchlo hnačku zahustiť a postupne úplne zastaviť, ale Janko sa veľmi rýchlo začal cítiť plný sily a bez sprievodných javov ako nadúvanie a spomalené trávenie, ktoré po prekonaní takejto infekcie vždy na najbližších pár dní nastúpia.

Neskôr sme vďaka ďalším štúdiám pochopili aj princíp fungovania tohto zázraku a odvtedy nedáme na kitchari dopustiť.

 

Ako to funguje?

Ide o prívarok z basmati ryže, drobných strukovín, ghí, alebo kokosového tuku a množstva korenia. Ryža je jedna z najblahodárnejších a najvýživnejších surovín, pomáha udržiavať zdravý glykemický index, dodá telu výživné sacharidy, ktoré sú nositeľom energie, nezaťažuje steny čriev lepkom a na jej strávenie nie je potrebné, odčerpať z tráviacej sústavy veľké množstvo tekutiny, takže je ľahko stráviteľná a hydratujúca. Nečudo, že sa Číňania dožívajú takého vysokého veku. Tieto účinky má najvýraznejšie práve basmati ryža.

Strukoviny sú nositeľmi veľkého množstva proteínov a minerálov, ktoré telo oslabené hnačkou alebo očistou potrebuje doplniť. Problém so strukovinami je ten, že obsahujú oligosacharidy – “nadúvavé” látky, na ktorých strávenie je potrebný enzým, ktorý väčšine ľudí chýba a veľké množstvo vody. Tieto nepriaznivé účinky narastajú s veľkosťou strukoviny. Čím väčšia strukovina, tým väčší problém. No pri drobných, prípadne rozdrobnených a olúpaných strukovinách ako drobná šošovica, polený hrach či mungo fazuľky, je tento efekt malý a dá sa jednoducho odstrániť máčaním a dlhším varením strukoviny, až dostaneme surovinu, ktorá v sebe nesie len obrovské množstvo výživy. Lúpané máčané mungo alebo červená polená šošovica sa pri hnačkách a očistách odporúča najviac.

Ghí je prepustené maslo, zbavené proteínov tak, aby ostal len čistý tuk. Celý život nás učia, že sa máme pri hnačkách vyvarovať mastným jedlám. Áno, väčšina rastlinných tukov je ťažká na oslabené trávenie. Pri masle je zas problémom laktóza a kazeín. Tým, že sa prepustením masla týchto látok zbavíme, dostávame čistý tuk, ktorý je spolu s kokosovým nielen jedným z najľahších na trávenie, ale má aj regeneračné účinky na podráždenú sliznicu čriev – akoby ste si ranu potreli hojivou mastičkou.

Množstvo korenia, ktoré do kitchari ide, má za úlohu, podporiť strávenie daného jedla (zázvor a asafoetida), ale aj odstrániť plynatosť (kmín, fenikel), zápal (kurkuma), podporiť regeneráciu slizníc (kardamóm) a doplniť stratené minerály (čierna soľ). Keď si budeš kitchari pripravovať mimo brušných problémov a očisty, kľudne môžeš pridať aj čierne korenie a chilli a jeden druh nadrobno nakrájanej zeleninky – podľa ročného obdobia napríklad karfiol či cukinu.

jarny ajurvedsky jedalnicek

 

Priprav si:

Keďže sa predpokladá, že po očiste bude kitchari tvojim jediným jedlom minimálne najbližšie 3 razy, náš recept je na 6 porcií:

400 ml basmati ryže, resp. inej dlhozrnnej necelozrnnej ryže

300 ml munga, optimálne ošúpaného, ale my sme nemali. Namáčaj cca 5 hodín.

5 kopcovitých lyžíc ghí, alebo v prípade vegánov kokosový tuk

1/2 č. lyžičky žltého asafoetida prášku

1/2 lyžice čerstvého nadrobno nasekaného zázvoru

1 lyžica čierneho kmínu (black cumin). Ak nemáš, nahraď 2 lyžicami našej rasce, ale nemá také silné účinky

1/2 lyžice  čerstvej nadrobno nasekanej kurkumy

1 lyžica kurkumového prášku

1/2 lyžice mletého feniklu

1/2 č. lyžičky strúhaného čierneho kardamómu

1 l a viac vriacej vody

čiernu soľ podľa potreby cca 2-3 č. lyžičky

IMG_20190418_105138.jpg

Aby mala celá očista a príprava čo najväčší význam, siahnite po skutočne kvalitných surovinách (optimálne v bio kvalite) a čerstvo mletých koreninách, ktoré majú v sebe oveľa viac esenciálnych olejov a enzýmov, ako tie z klasického obchodu, ktoré stoja v sklade pomleté niekoľko mesiacov. My naše korenie nakupujeme v Mikori, kde ho pred zasielaním čerstvo namelú a sme veľmi spokojní.

IMG_20190418_105153.jpg

Asafoetida prášok najlepšie zoženieš cez internet, napríklad tu>>  Korenie z takýchto stránok však nie je čerstvé.

 

Ako na to:

Ak máš k dispozícii olúpané mungo, stačí ho na 5 hodín namočiť. Ak máš mungo v šupe, po namáčaní ho tesne pred varením ešte prelej vriacou vodou.

Do veľkého hrnca (aby sa ti dobre miešalo) vlož 4 lyžice ghí, kmín, zázvor, čierny kardamóm a safoetidu.

Zvyšok korenia až keď sa teplota trochu zníži, maj ho však už prichystané poruke.

IMG_20190418_105211.jpg

Za stáleho miešania nechaj ghí roztopiť až do bodu, že sa začne navrchu robiť penička – začne syčať. Vtedy treba hneď odstaviť, aby sa korenie neprepieklo, iba pustilo oleje. necháme stáť a chladnúť ghí 5 min.

IMG_20190418_105229

Následne vsypeme ryžu, mungo, kurkumu v oboch formách a fenikel. Pár minút osmahneme a následne zalejeme vodou. Za stáleho miešania varíme minimálne hodinu. Vždy, keď budeme mať pocit, že sa nám odparilo veľa vody, dolejme ďalšiu. Varme až kým nedostaneme jednoliatu kašu – ryža aj mungo musia byť skutočne rozvarené. Tu nie je priestor pre al-dente labužníkov 😛

IMG_20190418_105243.jpg

Tesne pred koncom varenia dosolíme podľa chuti a vmiešame poslednú lyžicu ghí. Mysli na to, že keď budeš mať po Shankaprakshalane, zrejme sa ti až tak slané žiadať nebude.

V prípade hnačky či očisty podávame samotné, ináč kľudne ako prílohu k plackám, či pečenej zeleninke.

IMG_20190418_104941.jpg

Dobrú chuť!

Reklamy

One thought on “Jarná očista – diel 2: Zázračné kitchari

Add yours

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

Vytvorené službou WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: