Tekvicové vegan muffinky

Ak aj ty máš takú milú susedu, ktorá ťa zásobuje tekvicami a jabĺčkami vyše hlavy až nevieš, čo s tým, tento recept ťa poteší. Rovnako poteší aj vegánov a všetkých, ktorí preferujú jednoduché zdravé recepty bez alternatívnych stužovačov a ťažko zohnateľných ingrediencií.

Tento recept totiž len využíva prirodzenú lepkavosť tekvicovej dužiny. Skús len odkrojiť kus tekvice na pečenie a nechať na pár hodín na tanieriku.. budeš mať veľký problém, odlepiť ho 😀

 

Na cca 12-16 muffinkov si priprav :
1 3/4  hrnčeka hladkej múky (akejkoľvek – my sme zvolili špaldovú)
450g tekvicového pyré z tekvice na pečenie (maximálne rozvar ošúpanú tekvicu, zlej komplet z vody a rozmixuj)
3/4  hrnčeka hnedého cukru
1/2 hrnčeka jablkového pyré (detskej výživy)
1/2 hrnčeka kokosového oleja (roztopený a vychladený)
štipka soli
1 1/2 k. lyžičky sódy bikarbóny
1/2 k. lyžičky škorice, 
1 lyžica zmesi mletého korenia podľa chuti – škorice, klinčekov, muškát. orieška, vanilky atď. 

 

IMG_20190916_115741.jpg

Na vrch:
tekvicové semienka, hrozienka, raw kakaové kúsky a pod. 

Postup je jednoduchý. Proste spolu všetko zmiešaj. Najprv tekuté ingrediencie – obe pyré a tuk – s cukrom v jednej miske, potom sypké – múku, korenia, soľ a sódu – v druhej. Prisyp suché do tekutej misky a zamiešaj, aby sa ingrediencie rovnomerne podelili. Netreba miešať dlho, aby cesto príliš nepadlo. Konzistencia cesta by mala byť taká v našom žargóne “nafufňalá” 😀 😀 To znamená tuhá, ale nadýchaná a ľahká. Kokosovým tukom vymastené muffinkové plechy napĺňaj cca do 3/4 výšky otvorov. Vrch ozdob napr. tekvicovými semienkami a jemne zatlač – ozdôbky budú pri pečení jemne vychádzať na povrch.

IMG_20190916_115815.jpg  IMG_20190916_115843.jpg

 

Pečieme na 180 stupňoch 23 minút. Odskúšaj špáratkom. Muffinky po vybratí z rúry nechaj odstáť aspoň 15 min v plechu, potom ich vyber na dosku. Po vychladnutí vlož do košíčkov (my sme, bohužiaľ, kúpili nesprávne veľké košíčky k nášmu plechu, tak tam tak trochu plávajú 😀 :P)

Nečakaj úplne typickú muffinkovú konzistenciu. Cesto bez vajíčka bude vždy trochu hutnejšie a vlhkejšie, ale to je len znak, že je zdravšie ako to klasické 😉

 

IMG_20190916_120031.jpg  IMG_20190916_120317.jpg

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

Vytvorené službou WordPress.com.

Up ↑

%d blogerom sa páči toto: