Štedrá vegánska kapustnica

Neviem ako u vás, ale u nás sú Vianoce a Silvestrovský večer sviatkami kapustnice a zemiakového šalátu. My by sme si vystačili, aj keby to malo byť to jediné, čo medzi 24-tým a 1-vým dokola pojedáme 😀 Je to láska už od detstva a obe jedlá sú tak jednoducho prevediteľné do vege či dokonca vegan verzie, ktorá je podľa nášho gusta a s našim vypiplaným receptom snáď ešte chutnejšia. A tak sme sa ich nemuseli vzdávať ani keď sme sa pred niekoľkými rokmi rozhodli, mäso z jedálnička vynechať. Dnes sa podelíme o receptík na kapustnicu.

IMG_20191222_193431

Ako na to

Pre zhruba 4 veľké porcie si priprav:

cca 700g  kvasenej kapusty

čerstvý pórik

sušené slivky

1 údené tofu, alebo “Vegánske údené” od Dobrej Prírody

pol malej vegan klobásky, tzv “Klobane” od Dobrej Prírody, ktorá dá jednak celej polievke geniálne dochutenie a jednak bude pár koliesok naservírovaných navrchu akousi čerešničkou na vašom kulinárskom umení

za 2 hrste vlašských orechov

za hrsť sušených lesných hríbov

Celé korenie: čierne, rasca, sušená borievka, bobkový list

Mleté korenie: čierne, rasca, sladká paprika, chilli, čierna soľ

prípadne: kyslú smotanu na dochutenie

 

Postup

Pred samotným varením odporúčame kapustu premiešať s polovicou kávovej lyžičky čiernej soli, pol k. lyžičky mletej rasce a celej rasce a nechať pol dňa postáť. Výrazne tým znížite nadúvavé sprievodné javy zdravého pôsobenia kvasenej kapusty na naše trávenie 😀 Ináč povedáme – nebudeme z nej tak prdkať 😀 Vlašské orechy tiež môžme nechať na pol dňa namáčané vo vode, aby zmäkli a boli pre nás výživnejšie.

Kapustnicu pripravujme vo výrazne väčšom hrnci, než bude jej finálny objem – veľmi dobre jej robí intenzívne miešanie, kedy do seba krásne prestupujú chute všetkých ingrediencií.

Na začiatok si na oleji – my používame repkový – jemne osmažíme korenie a na drobno nakrájaný pórik. Pórik zastupuje tradičnejšie používanú cibuľu a cesnak, dodá zaujímavý chuťový odtieň a ani zďaleka nezaťaží trávenie tak ako spomínaní tradičnejší dochucovači. Nebojte sa korenia nasypať štedro – pri trávení kvaseného črevá potrebujú trochu podporu. Pozor len s paprikou a chilli, to radšej pridávať postupne podľa chuti. Stačí, aby korenie na oleji jemne napenilo, potom hneď na chvíľu odstavíme z ohňa. Až keď celá zmes po pár minútach trošku vychladne, do hrnca pridáme kapustu. Pomiešame v koreninovej zmesi, pridáme čiernu soľ , chvíľku osmažíme a následne zalejeme litrom vriacej vody. Poriadne premiešame, prikryjeme a necháme hodinku povariť. Kľudne si zatiaľ môžete odbehnúť robiť niečo iné. Kapusta sa nepripáli, v dostatočne veľkom hrnci ani nevykypí a dlhé varenie na nižšej teplote spôsobí, že neostane príliš kyslá – chuť jemne zosladne.

IMG_20191222_193549

Čierna soľ  alebo aj Kala Namak je vulkanická a chutí a vonia jemne sýrovo, čo dodá polievke trošku na údenej chuti. Zároveň výrazne znižuje nadúvanie a predchádza mu.  Pri kapustnici ju použite v množstve miesto klasickej soli.

Po hodine hrniec skontrolujte, prípadne podľa potreby dolejte ďalšieho pol litra vriacej vody. Teraz vsypte aj orechy, hríby, slivky a opäť výrazne premiešajte. Nechajte variť ďalších 30min. Hodina a pol intenzívneho varenia by mala stačiť na to, aby sa kapusta zbavila výraznej kyslosti. Ak však kúpite komerčnú balenú kapustu, do ktorej je pridávaná aj kyselina citrónová a pod., môže to trvať dlhšie. V takom prípade buď povarte dlhšie, alebo si chuť zmiernite kyslou smotanou či šľahačkou.

IMG_20191222_215858

Pred koncom varenia si na drobno nakrájame údené tofu, alebo úžasné na bukovom drievku prevoňané Údené od Dobrá príroda. Osmažíme na troche oleja a sójovej omáčky na panvičke a vsypeme do polievky. Klobaňku čaká rovnaký osud – nakrájame na plátky, olúpeme od obalu a jemne osmažíme na panvičke, aby sa konzistencia koliesok trošku “spevnila” a v polievke sa nám nerozpadli – Klobaňky totiž neobsahujú žiadne stužovadlá, ktoré by ich držali po kope, ako je tomu u podobných náhradných pseudomäsoproduktoch tak často, čo je skvelé, lebo tie sú pre nače črevá čistou pohromou.

IMG_20191222_215730

Všetko spolu ešte zodesať minút necháme prebublať a jupíí, môžeme servírovať.  Optimálne so zdravým kváskovým chlebíkom, ktorý ste sa už mnohí u nás na pobyte Kváskovanie s jógou naučili piecť 🙂

IMG_20191222_215500

Dobrú chuť a krásne sviatky Vám, priatelia.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

Vytvorené službou WordPress.com.

Up ↑

%d blogerom sa páči toto: