Bleskový šošovicový vegan cake

Ak sa aj vy v tomto období pandémie stránite spoločnosti (dúfame) a depka vám často dýcha na krk (dúfame, že nie), zrejme ste zistili, že šport je váš najlepší priateľ a zmysluplný spôsob využitia času. A posledná možnosť, čo sa dá ešte mimo 4-och stien robiť. Mnohí možno šport a pohyb znovuobjavíte, iní si zvýšite objemy, či vymyslíte rôzne šialené výzvy. Pri tom všetkom však netreba zabúdať  na regeneráciu, aby sme prehnane nezaťažovali organizmus a tým si neznížili imunitu. No a k regenerácii neodmysliteľne patria proteíny. Optimálne s nimi šup do bruška hneď po došportovaní. Ak sa aj vám míňajú zásoby obľúbených proteínových doplnkov, nemáte chuť behať teraz po obchodoch či zbytočne zamestnávať kuriéra, napečte si takýto skvelý proteínový koláčik. Jeho receptúru sme “vyvíjali” posledné 2 týždne. Je vegan, takže vám v chlade vydrží v kľude niekoľko dní. Vždy po došportovaní pár kúskov do bruška. Spojenie aminokyselín zo šošovice, špaldy a orechov nám navyše zaistí plnohodnotný proteín, ktorý bude pre naše telo lepšie stráviteľný ako ten živočíšny.  A malý bonus – strukoviny sú aj z hľadiska ajurvédy v jarnom období preferovanou plodinou, keďže pomáhajú telu odhlieniť sa po zime a tým uržujú naše sliznice zdravé a odolné.

 

Recept sosovicovy kolac

 

Priprav si :
2  hrnčeky hladkej špaldovej múky
300g šošovice
3/4  hrnčeka trstinového či kokosového cukru
1/2 hrnčeka jablkového pyré (alebo nadrobno strúhaných jabĺk)
1 zrelý banán
1/2 hrnčeka kokosového oleja
1 hrnček ľubovoľných orechov
1 lyžicu sódy bikarbóny
štipka bourbon vanilky, škorica, aníz

Tento koláč máme moc radi, lebo jeho príprava je úplne jednoduchá. Aj keď v kuchyni radi trávime veľa času, koláče preferujeme čo najnekomplikovanejšie 😀

 

Ehm.. na fotku som ešte zabudla.. banáánik :D
Ehm.. na fotku som ešte zabudla.. banáánik 😀

 

Postup:

Prvým krokom, na ktorý si musíte spomenúť trošku skôr, je pripraviť si ingrediencie. Na šošovici sa mi na rozdiel od cvikle, tekvice a iných podobných surovín, z ktorých sa zdravé koláčiky zvyknú piecť, páči to, že ju prosto len vysypete z obalu 😀

Takže šošovicu uvarte do rozvarena vo vode v pomere 1:2 šošovica:voda. Kľudne do kašovita, nebude vás nadúvať. Nechajte vychladnúť. Je na vás, ako chcete vlašské orechy zapracovať do cesta. Ja som polovicu rozomlela, polovicu som nechala v celku. Orechy v celku je dobré aspoň na chvíľu namáčať. Kokosový tuk si roztopte a tiež nechajte vychladnúť.

 

recept orechy sosovica
Tuk vychladiť, orechy namáčať, šošovicu až takto rozvariť

 

Vo vyššom hrnci zmiešajte šošovicu, banán, jablkovú kašu, olej a cukor. Ponorným varičom alebo pučidlom rozmixujte do kašičky. Pridajte múku, sódu, orechy a korenie a rozmiešajte do nadýchanej konzistencie. Optimálne by sa mala celá jednoducho v jednom kuse vyliať na plech, ale aj keď bude tekutejšia či hustejšia, nevadí, upečte to aj tak.

 

DSC03250 DSC03252

 

 

 

 

 

 

Cesto na plechu zarovnáme a pečieme  35 minút na teplote 180 stupňov. Po vybratí necháme chladiť aspoň hodinku, než začneme krájať. Cestíčko je hutné a šťavnaté a rovnako skvelo chutí aj na štvrtý deň. Dozdobeniu a dochuteniu navrch sa medze nekladú, naše obľúbené kombo je však arašidové maslo a jahodový džem.

 

sosovicovy vegan kolac

 

Tak príjemné športovanie a ešte lepšie regenerovanie, priatelia!

 

 

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

Vytvorené službou WordPress.com.

Up ↑

%d blogerom sa páči toto: