Ľahká kulajda

Ľahká receptom, prípravou aj na strávenie – a predsa moja najsamobľúbenejšia polievka! Perfektná do suchých chladných dní ako hlavné jedlo. Zasýti viac ako klasická číra polievka, hydratuje viac ako tuhé hlavné jedlo. Tradičný český recept 100% z našich lokálnych surovín vylepšený tak, aby bol čo najzdravší a najľahší na trávenie. Nepridávame múku, nepoužívame cibuľu, smotana je bezlaktózová. Môžete skúsiť aj vegan verzie smotany, ale nie je to chuťovo ono. Optimálne je použiť ghí pre jeho tepelné vlastnosti, ale nám sa zrovna v dobe receptu minulo, tak tu je s maslom.

Pripravte si na 4-6 porcií ako hlavné jedlo:


2kg zemiakov
1 bezlaktózovú kyslú smotanu
za hrsť sušených hríbov
cca 10cm póru
2 stredné petržleny
ghí alebo maslo
čerstvý kôpor
korenie: bobkový list celý a mletý, čierne korenie celé a mleté, rascu drtenú, čiernu soľ
1 kopcovitá lyžica prášku zo sušených hríbov (napr. bedle)

Na záver pre viac proteínu:

vajíčko alebo údené tofu

Príprava:

Pre lepšie strávenie vám odporúčame sušené hríby namáčať na niekoľko hodín.

Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky (také veľké, aké chcete mať kúsky zemiakov v polievke). V hrnci si na ghí alebo masle osmažte všetko korenie a na drobné pásiky nakrájaný pór. Skôr, než kúsky póriku začnú hnednúť, vhoďte do hrnca zemiaky, zmiešajte a začnite ich smažiť v zmesi korenia niekoľko minút. Po chvíli zalejte vriacou vodou tak, aby boli všetky zemiaky ponorené. Občas zamiešajte. Do ďalšieho malého hrnca si dajte variť očistený a nakrájaný petržlen. Môžete ho kľudne aj rozvariť, aj tak pôjde do mixéra. Na panvici si na troche ghí osmažte očistené a nakrájané šampiňóny a máčané vyžmýkané sušené hríby, ku koncu smaženia ich osoľte čiernou soľou – zlepšuje to ich stráviteľnosť.

Keď sa zemiaky uvaria do želanej konzistencie, odoberte polovicu zemiakov so všetkou vodou, odstráňte väčšie kusy bobkového listu a hoďte do mixéra spolu s uvareným petržlenom, čerstvým kôprom, kyslou smotanou, bedľovým práškom (nemusí byť, ale dodá krásnu hríbovú arómu) a dosoľte. Zmixujte do krému, dodajte vodu podľa želanej konzistencie a vylejte naspäť do hrnca k zvyšným zemiakom a hríbikom. Pomiešajte, dodajte kôpor podľa želania a priveďte na minútku do varu, aby sa premiešali chute a prevaril bedľový prášok. Polievka má krásnu hustú krémovú konzistenciu aj bez použitia zápražky z múky. Ak je pre vás málo kyslá, dolejte si opatrne klasického octu. Ak vám v polievke chýba proteín, hoďte si do taniera jedno varené vajíčko alebo na pásiky osmažené údené tofu – ako náhradu slaniny, ktorá sa v niektorých verziách na vrch posýpa. Môžete podávať s kváskovým chlebíkom 🙂

Pridaj komentár

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑